Политика (Новине)

Људи воле да им пси доносе Политику јер су лојални и неће вам одмах истргнути спортску страну да би је они први прочитали, нити ће седети по'сата у ВЦ-у и док се ви смарате чекајући да заврши са читањем.

Политика је једини дневни лист у свету који се купује тако што продавцу кажете Комшија, дај једне новине!

ПореклоУреди

Новине су основане 1904 п.н.е.. Оснивач је био Ива Лола Рибникар. Цела династија Иве Лоле Рибникара је изгинула у два светска рата па је садашњи уредник Глупо Куче.

ЧланциУреди

Политика је увек настојала да заузме неутралан став: неутрално су преносили све што им актуелна власт нареди. Када су схватили да не могу да прикажу реалност каквом је желе- црно-белим фоткама, увели су штампање у боји. Пред Слобин пад су реално приказивали како се земља диже из пепела мостовима од папира. Иначе "Политика" се од свих новина штампа у највећем формату: обзиром да је тај формат превазишао све стандарде, тај формат је назван: један-метар-уздуж. Политика иначе не би била тако дебела, да нема посебан, највећи, и њој специфичан додатак: Читуље. Људи из целе земље могу се својом смрћу појавити у "Политици". Само је потребно да умрете, све остало је на "Политици". Најпознатије личности из овог чланка су Зоран Ђинђић, Слободан Милошевић и Хуан Пабло Ескобар. Пре него што је почела да објављује и посебне додатке, "Политикин" најзначајнији чланак је био Хи-Тецх, у којој се уставним писмом (ћирилицом) пишу новости из света технологије: нови МП3 Плазери, игре за Плаѕ Статион, нови оперативни системи компаније "Мицрософт" под називом "Њиндоњс". Једном недељно се објављује и Сатирикон, са афоризмима довољно смешним да насмеју све младе људе са почетка прошлог века. Ту и "стари боеми" објављују недељне приче о старом Београду, које најчешће почињу речима "Била једном једна кафана...". Иначе, "Политика" за разлику од осталих новина, не почиње вестима о домаћој политичкој макљажи, већ вестима из света: најављујући како ће за који дан да се помакљају светске суперсиле, тако да Србија не мора ни да напредује, јер ће и онако после нуклеарног рата сви бити егал са њом...Небитно да ли је атомска бомба пала на Београд или не.

Остала издањаУреди

Међу осталим издањима Политике наводе се, Политикин Магазин, тј. Огласник лекова, трач новине Хупер, часопис за анорексичне Вива, Свет Компјутера који је познат и као PC Огласник и др.


ЗанимљивостиУреди

  • Ако негде у Политици видите написано :) знајте да је Милка Цанић помогла при писању те колумне.
  • Прича се да се Сорош понудио да финансира Политику, али је одбио јер нису хтели да се одрекну ћирилице.