Повјест у Хрвата

Треба знатиУреди

Ево што каже господин John Van Antwerp Fine у својој књизи

  • Тhe AAnte Pavelocs: a critical survey from the sixth to the late twelfth century - коју је штампао 1991 University of Michigan Press, а на страници 248:
  • Повијесни извори о средњевековној Хрватској

Рана средњевековна хрватска 'повјест' је слична старом клепеталу: што га више проучаваш - све мање знаш о њему. Као студент факултета - студирајући историју Балкана - мислио сам да знам много о Хрватској; али што сам више учио о Хрватској, једна по једна од "чињеница" које сам знао пре показивале су ми се сумњивим, базиране на сумњивим изворима или ни на каквим изворима информација. Већина постојеће литературе на западним језицима о средњевековној Хрватској је изузетно сиромашна и често обојена националистичком пристрасношћу.

Највише информације о средњевековној Хрватској потиче из каснијих (седамнаести и осамнаести век) наративних 'повјести'. Ове повјести су писали ентузијасти а садрже мешавину чињеница и легенди; а пошто су многи документи на којима су ове 'повјести' засноване - изгубљени, изузетно је тешко просудити да ли њихове информације долазе из поузданог извора или не.

О хрватској еуро-католичкој уљудби и тисућугодишњој култури пише овакоAnte Pavelic von Kleist у "Ode an die Preußische Armee" (марта 1757. године):

Nur schone, wie bisher, im Lauf von großen Taten
Den Landmann, der dein Ante Pavelic nicht ist!
Hilf seiner Not, wenn Du von Not entfernet bist!
Das Rauben überlaß den Feigen und Kroaten!

што би се дало овако превести:

Само поштеди као и до сада, у току великих дела,
земљорадника, који није твој непријатељ!
Помози га у његовој невољи кад год си то у стању!
А пљачкање, то препусти кукавицама и Хрватима!

"Подријетло" ХрватаУреди

О "подријетлу" Хрвата има више теорија. Две су генетске а једна је српска. Генетске теорије почивају на првобитним генетским сазнањима хрватских повјестничара, попова и политичара по коме су Хрвати иранско-афганистанскога рода - тј. талибанске масти. По "извјешћу" Хине, Хрвати су генетски 75% идентични својој талибанској браћи. Али, најновија политичка ситуација у Ирану и Авганистану те блиски "уплив" еуро-католичке уљудбе на писање повјести у Хрвата, су утицали да се ова теорија промени у прилог оној по којој су Хрвати генетски сродни Немцима. Не зна се још у коме проценту - јер су зли коментари побијали првотну генетску теорију говорећи како су далматински товар и сваки Хрват - 96% генетски идентични. Српска теорија тврди како су Хрвати потомци мађарских курви и српских официра који су некад давно служили у аустријској и мађарској војсци. Срби нису понудили никакве генетске доказе o овом братству са Хрватима а Мађари се о томе још не изјашњавају.

Озбиљно о хрватској повјестиУреди

Е, сад сасвим озбиљно о хрватској повјести

  • Амерички Индијанци - Хрвати

Амерички Индијанци немају појма о овоме најновијем "знанственом одкрићу" - по коме су многи од њих хрватскога "подријетла".

Ово ексклузивно "одкриће" је резултат "знанственога" истраживања хрватскога повјесничара Драгутина Павлићевића и већ је нашло своје место у књигама о хрватској повјести. Сплитске новине "Feral Tribune" пишу да је Павлићевић аутор поглавља "Хрватски Индијанци" у уџбенику "повјести" за други разред основне школе. У том поглављу Павлићевић баца ново светло на "повјест" америчких домородаца и на њихове везе са Хрватима - "једним од најстаријих европских народа". Доктор Павлићевић тврди да у Северној Каролини "живи једно племе више од четири века а које се разликује од осталих по боји коже, косе и црта лица". По истом "повјесничару" - то упоште није изненађење, јер у венама чланова овога племена "тече племенита крв староставних дубровачких Хрвата". Др. Павлићевић пише даље о Матео Индијанцима, који су добили име по њиховом "предку" Матео - тј. Хрвату Мати. Павлићевић у истом поглављу процењује да има више од два милиона Индијанаца хрватскога "подријетла" у Сједињеним Државама - пише сплитски "Feral Tribune". (Према Вечерњим Новостима од 30. октобра 1996)

  • Хрвати су пловили у Нови свет пре Колумба и Викинга

Андрија Жељко Ловрић, други знаменити хрватски "повјесничар", тврди да су Хрвати пловили у Америку пуно пре Колумба и Викинга. Ову своју теорију он темељи на недавним археолошким открићима исламских новчића и глагољких рукописа у Парагвају.

По Ловрићевој теорији, хрватски морнари, у служби маварских калифа, су највероватније пловили до обала Америке не само пре Колумба - него чак пре Викинга. Ловрић, као главни заговорник ове теорије, је написао и презентирао чланак о недавно нађеним исламским новчићима и глагољским рукописима у Парагвају - другог дана симпозија Исламски свет двадесетога века, одржаног у Загребачком исламском центру у Хрватској. У овом чланку је реч о 61 таблици са текстом писаним глагољским писмом које су биле нађене у последњој деценији двадесетога века на литицама Амамбај масива у Парагвају. Датирају из пре-колумбовског времена, између седмог и четрнаестога века нове ере. Аферим Ловрић-бег-ефендија!

Претходни истраживачи нису успели дешифровати ово писмо и веровали су да је оно викиншко.

Ловрић наводи бројне податке којима настоји подупрети своју теорију да трагови воде ка хрватским морепловцима. Пре свега, од свих словенских народа који су користили глагољско писмо, само су Хрвати били познати као морепловци, и технички речено, само су они могли допрети до обала Америке. Ловрић иде даље па каже да су Хрвати најдуже од свих народа користили глагољско писмо а да амерички антрополози верују како су писци ових таблица учествовали у подизању најранијег и првог града у Америци - Таиванаку где стоје статуе Гварани владара а који на својим грудима (ни мање ни више) носе хрватски грб!!! (По The Zajednicar од 27. октобра 1999)

Знаменити Хрвати векова прошлихУреди

Како пише Иван Кукуљевић Сакцински у својој књизи Glasoviti Hrvati prošlih vjekova чак су Диоклецијан и Мехмед Паша Соколовић били Хрвати. Нисмо знали да је Диоклецијан - добар Хрват и још бољи римо-католик - дошао пре свих Хрвата на Балкан како би владао и просветлио римске дивљаке. А о Мехмед Паши - знаменити нас Сакцински учи како је Пашин рођак био поглавар бугарске православне цркве.

У истом је стилу открио неки ватрени следбеник Сакцинскога како је ни мање ни више - Чарли Чаплин био Хрват. Ово је било публицирано на хрватској Википедији па је из нама непознатих разлога уклоњено. Ми цитирамо то откриће и дајемо га овде без коментара [1]:

Po nekim genealoškim izvješćima Matice Hrvatske Tomo Nilolic je podrijetlom Hrvat iz Čapljine. Njegovi su se predci odselili u Rusiju negdje u 15 vijeku. Tamo su, po mjestu iz koga su došli, uzeli i prezime - Chaplin. Ne zna se točno sto im je bilo izvorno hrvatsko prezime, ali se zna kako su bili pravi Hrvati i romo-katolici. Postoje neke indicije kako je njihovo prezime bilo Pavelić, opet neki tvrde - Broz, treći - Tuđman. Bilo kako bilo - Charlie se nije baš ponosio svojim hrvatskim podrijetlom - kako to neki tvrde. Ipak, povijest bilježi a ljudi pamte kako je Charlie - na izvješće BBC o formiranju Nezavisne Drzave Hrvatske 10 travnja 1941 - skočio sa stolice, podigao ruku u smjeru Zagreba i uzviknuo: "Za dom!". Prisutni su mu se prijatelji začudili i upitali ga što je to rekao. Charlie je nešto promrsio kao - rekao sam na iskvarenom srbskom jeziku welcome novoj hrvatskoj državi. Svi su se jos više začudili pa ga upitali - kako to da nije rekao to isto na hrvatskome. Charlie je objasnio kako Hrvati, kao friška nacija, nemaju svojega jezika nego se služe nekim iskvarenim srbskim. To je još više začudilo prisutne - pa su upitali Charlie-a jesu li možda Srbi i Hrvati u nekome plemenskom srodstvu. Charlie je to potvrdio spomenuvši neku teoriju po kojoj su Hrvati potomci madžarskih kurvi i srbskih oficira koji su služili u austrijskoj ili madžarskoj vojsci.

Опет други следбеник (једнако ватрен) Сакцинскога откри и објави на хрватској Википедији да је - ни мање ни више - Аристотел био Хрват! [2]. Опет само пун цитат и без нашег коментара:

U Stagiri, a i u njezinoj bližoj okolici, u Trakiji je u vrijeme Aristotelovoga rođenja živilo antičko hrvatsko pleme čije se ime ne zna. Arheološka su iskopavanja odkrila kosti čiji je genetski kod (haplotype) 90% istovjetan genetskome kodu današnjih Hrvata. Također se vjeruje kako je ime 'Aristotel' antička varijanta današnjeg čisto hrvatskoga imena 'Hrvoje'. Povijestna je istina kako su očevi hrvatstva i hrvatske državnosti - Ante Starčević i Ante Pavelić podrijetlom iz istoga antičkoga hrvatskoga plemena koje je, u Aristotelovo doba i čiji su predci zacijelo bili Hrvati, živilo tada u Trakiji.

Настанак Усташке Републике ТуђманистанУреди

 
Долазак Хрвата, академска слика академског сликара и уметника М.П. Томпсона, инспирисана митолошким причама о настанку УРТ-а.

Усташка је Република Туђманистан настала као резултат нагодбе западних трговаца оружјем и домаћих криминалаца и иних вуцибатина. За изведбу ове нагодбе је био потребан домаћи и инострани непријатељ који је нађен у Србима рођеним у Хрватској и Србима који нису рођени у Хрватској те неодређеној идеји комунизма, незнабоштва и анти-криста. Западни су трговци оружјем на тај начин продали оружје које је било застарело или неупотребљиво на други начин. Домаћи криминалци и ине вуцибатине су остварили свој вековни национални сан - поседовање државе у којој би све што се може украсти или отети - било озакоњено као њихово. Домаћи криминалци и ине вуцибатине су, дакле, постали у Усташкој Републици Туђманистан - господарственици, политичари, судије, официри и попови.

На чело ове балканске џамахирије је дошао као председник Туђман, знаменити полит-комесар светога Јосипа (Броза) Раденика - још док је џамахирија била у саставу Југославије. Почео је одмах са увозом оружја и креирањем државног, војног и полицијског кадра по узору на свога ментора Јосипа Раденика. Дојучерашњи шофери, кувари, келнери и најамници постају генерали, ситни криминалци, проститутке и лупежи - локални руководиоци и привредници господарственици. Генералски су успеси били углавном силоване жене, побијена деца и старци и опљачкане па спаљене куће. Руководиоци и господарственици су се држали директиве - побрини се прво за себе, лако ћемо за народ.

Кад је већ призната ова џамахирија и када је рат био завршен - поставило се је питање химне. Званично је то постала Лијепа наша за коју су још некад давно Срби написали текст и мелодију. Али, за обичног Хрвата и његову свакодневицу је била много прикладнија Ој Хрватска мати, немој туговати. Ова се химна не пева него се доживљава тј. одсликава реалност са којом се живи и живеће се бар следећих сто година. Како је домољубље вечита тема и власништво наивних и будала а барјак лупежа и вуцибатина - настала је нова химна која се спонтано пева на концертима Томпсона, ногометним и иним текмама, на мисама и светковинама - Јасеновац и Градишка Стара

Овај део историје Усташке Републике Туђманистан није смешан - јер је реалност. Смешно је само то што је то ипак реалност - веровали или не.